Zrazy wołowe zawijane wg Radziwiłłowskich

Kolejna propozycja to zrazy wołowe według Radziwiłłowskich. Do przygotowania dania wykorzystamy krzyżową górną (zrazówkę). Farsz zostanie wykonany z gotowanej szynki, leśnych grzybów, szalotki i razowego chleba.  Królewskie zrazy należy podawać tradycyjnie z kaszą i buraczkami. 

Potrzebne składniki:

  • 1 kg zrazowa górna Zamów
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu gęsiego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu, w ostateczności może być woda
  • ½ szklanki wina Madera
  • sól, pieprz czarny

Farsz:

  • 1 łyżka masła świeżego
  • 2 średnie cebule szalotki 
  • 3-4 łyżki tartego chleba (najlepiej razowego) lub bułki
  • 20 dkg borowików 
  • 20 dkg szynki gotowanej
  • 1 łyżka siekanej pietruszki
  • szczypta tymianku i pieprzu czarnego wedle uznania

Sposób przygotowania:

Na początku należy przygotować bulion wołowy.

Na patelni przesmażyć gotowaną szynkę, leśne grzyby i cebulkę szalotkę. Całość wymieszać z odrobiną masła i z dodatkiem wysuszonego, razowego chleba.

Mięso wołowe pokroić w poprzek włókien na cienkie płaty.

Następnie rozbić  tłuczkiem na cienkie plastry.

Plastry mięsa posmarować wcześniej przygotowanym farszem. Doprawić pieprzem, szczyptą soli.

Ściśle zwinąć (można związać bawełnianą nitką lub zawinąć w folię spożywczą albo przebić wykałaczką).

Zrazy można posypać odrobiną mąki.

Na patelni rozpuścić i mocno podgrzać masło klarowane lub gęsi smalec.

Zrazy podsmażyć na patelni, a następnie zalać bulionem wołowym. 

Pozostawić zrazy pod pokrywką w procesie duszenia.

Po 1 -1,5h dodać odrobinę wina Madera.

Po odparowaniu, mięso jest już kruche i gotowe. 

Podawać z kaszą i buraczkami. Całość polać brunatnym sosem.

 

 

 

 

Przeglądając naszą stronę internetową bez zmian w swojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Dzięki temu nasz sklep internetowy może być maksymalnie bezpieczny i wygodny. Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z Polityki prywatności.