Pieczeń wołowa z rękawa

Do przygotowania pieczeni najlepiej nadaje się karkówka. Przed włożeniem do rękawa, należy mięso obwiązać sznurkiem, a następnie doprawić m. in. czosnkiem, cebulą, oliwą i czerwonym winem. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy dwie godziny - mówi dr Józef Sadkiewicz. Po dwóch godzinach pieczeń jest gotowa. Wystarczy tylko wyjąć ją z rękawa, ponacinać i podać z ulubionymi dodatkami.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg mięsa (karkówka, zrazowa, krzyżowa) Zamów
  • 2-3 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego
  • 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego lub ½ szklanki piwa lub wody wrzącej
  • 2 łyżki musztardy ostrej
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki masła
  • 1 -2 cebule białe
  • sól, świeżo zmielone ziele angielskie, pieprz czarny, czosnek, lubczyk, tymianek

Sposób przygotowania:

Mięso oczyścić wstępnie z powięzi i umyć. W moździerzu lub mikserze przygotować mieszankę przypraw do mięsa. Wymieszać z oliwą ziele angielskie świeżo zmielone, sól, pieprz czarny świeżo zmielony, czosnek, łyżkę ostrej musztardy, łyżkę octu winnego, ostrą paprykę lub pieprz cayenne. Mięso uformować związując go sznurkiem jak baleron, natrzeć solą i przyprawami, pozostawić w marynacie na minimum 2 godz. (najlepiej 12h). Następnie obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem np. smalcu gęsiego. Obsmażone mięso włożyć do rękawa do pieczenia z dodatkiem 3 łyżek masła, lubczyku, wina wytrawnego czerwonego lub piwa. Zawiązać i zamknąć szczelnie rękaw, włożyć do naczynia żaroodpornego (lub brytfanny) i zalać na 1-2 palce wodą. Nagrzać piekarnik do temp. 220-230 °C. Umieścić brytfankę w piekarniku i co pół godziny zmniejszać stopniowo jego temperaturę. Piec w piekarniku około 2 godziny. Po upieczeniu mięso wyjąc z piekarnika, pokroić na plastry.

Sposób przygotowania sosu oraz dodatków:

Wariant 1 - sos brunatny

Powstały sos mięsny doprawić wedle uznania i zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej wcześniej rozpuszczonej w zimnej wodzie (odrobinę).

Wariant 2- sos śmietankowo-koperkowy

Powstały sos mięsny doprawić wedle uznania i uzupełnić przegotowaną wodą do objętości 1 szklanki. Przygotować zasmażkę z mąki, masła i rozprowadzić ją sosem mięsnym. Do sosu dodać 2 łyżki kwaśniej śmietany, zagotować mieszając. Dodać garść pokrojonego koperku.

Wariant 3 - sos śmietankowo-grzybowy

Na patelni przesmażyć świeże grzyby (borowik, czarne łebki). Dodać tymianek, śmietanę 30% lub 36%, odparować. Następnie dodać powstały sos mięsny (doprawić wedle uznania) oraz garść posiekanej natki pietruszki.


Do sosu włożyć plastry mięsa, raz zagotować i podawać do stołu.

 

Przeglądając naszą stronę internetową bez zmian w swojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Dzięki temu nasz sklep internetowy może być maksymalnie bezpieczny i wygodny. Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z Polityki prywatności.