Królewski mini klops

Zmielone mięso z łopatki, do tego makaron z warzyw i przyprawy prowansalskie - to główne składniki, które pozwolą na przyrządzenie kolejnej potrawy, czyli królewskich klopsów w sosie pomidorowym. Klopsy można ugotować w wywarze mięsno-warzywnym, jak również usmażyć na gęsim smalcu. Wyjątkowy smak tej potrawie, nada mięso pochodzące z ekologicznej, naturalnej hodowli krów rasy Highland.

Potrzebne składniki:

  • mięso wołowe mielone Zamów
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 cukinia zielona pokrojona w Julienne
  • 1 marchewka surowa pokrojona w Julienne
  • 2 cebule szalotki drobno posiekane
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • sól, pieprz czarny, tymianek, majeranek, rozmaryn, bazylia.

Sposób przygotowania:

Mięso mielone doprawić przyprawami. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Zagotować wodę. Uformowane mięso gotować kilka minut we wrzątku. Przełożyć na sito. W rondelku rozgrzać masło, przesmażyć cebulę oraz czosnek. Dodać pomidory oraz przyprawy. Odparować sos na wolnym ogniu. Dodać warzywa obrane obieraczką Julienne. Zagotować w sosie pomidorowym przez 2-3 minuty, aby były al dente. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i przesmażyć odcedzone mini klopsy. Dodać do sosu z warzywami. Przełożyć na talerz, posypać ziołami i tartym parmezanem.

Przeglądając naszą stronę internetową bez zmian w swojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Dzięki temu nasz sklep internetowy może być maksymalnie bezpieczny i wygodny. Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z Polityki prywatności.