„Highland-Strogonow” po królewsku

Paski mięsa wykroić najlepiej z polędwicy lub ligawy, a następnie podsmażyć na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym lub smalcu gęsim. Warto pamiętać, aby przesmażyć również pozostałe składniki, takie jak cebula, pieczarki oraz papryka. Niezwykły smak potrawy uzyskiwany jest nie tylko dzięki zastosowanym przyprawom, ale przede wszystkim wykorzystaniu wołowiny z rasy Highland.

Potrzebne składniki:

  • 0,4 kg wołowiny (polędwica lub ligawa) Zamów
  • 2-3 cebule szalotki
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 200 g pieczarek
  • 1 lub 2 czerwone papryki
  • ½ litra bulionu wołowego lub rosołu
  • ½ kieliszka czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, łyżka słodkiej papryki w proszku, ½ łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na smalcu gęsim. Przełożyć do naczynia. Pieczarki umyć i osuszyć. Pokroić na półplasterki. Smażyć przez chwilę.  Paprykę przekroić na połówki i usunąć nasiona. Pokroić na paski, przesmażyć. Do garnka dodać pokrojoną na paski wołowinę, doprawić pieprzem i obsmażyć przez ok. 5 minut na smalcu gęsim. Doprawić solą, dodać paprykę słodką i ostrą. Do garnka z potrawą przełożyć przesmażoną cebulkę, paprykę, wymieszać i zagotować. Dolać odrobinę wina, odparować. Wlać gorący bulion wołowy, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 7 minut. Podawać np. z pieczywem oraz posypaną natką pietruszki.

Przeglądając naszą stronę internetową bez zmian w swojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Dzięki temu nasz sklep internetowy może być maksymalnie bezpieczny i wygodny. Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z Polityki prywatności.