„Highland-Strogonow” po królewsku

Do wykonania dania Strogonow możemy wykorzystać zrazówkę, polędwicę lub ligawę. Poniżej przestawiamy Państwu przepis z wykorzystaniem krzyżowej.
Jest to surowiec o niskiej zawartości tłuszczu. Smakowitość tego kawałka mięsa zbliżona jest do dziczyzny.

Potrzebne składniki:

  • 0,4 kg wołowiny (polędwica, ligawa lub krzyżowa) Zamów
  • 2-3 cebule szalotki
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 200 g pieczarek
  • 1 lub 2 czerwone papryki
  • ½ litra bulionu wołowego lub rosołu
  • ½ kieliszka czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, łyżka słodkiej papryki w proszku, ½ łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Na początku należy przygotować bulion wołowy.

Następnie obrać cebulę, pokroić w piórka i podsmażyć.  Pieczarki pokroić w półplastry i podsmażyć.  Paprykę pokroić w paski, usunąć    nasiona i również podsmażyć. Mięso pokroić w drobne paski, obsmażyć na mocnym ogniu na dobrze rozgrzanym smalcu gęsim lub na maśle klarowanym.

Następnie dorzucić kolejne składniki tj. wcześniej przesmażoną paprykę, pieczarki i cebulę.

Całość zamieszać, dla wzmocnienia smaku mięsa dodać trochę pieprzu, odrobinę ziół prowansalskich.

Dodać pokrojone w podłużne słupki ogórki kiszone lub konserwowe.

Następnie dodać wcześniej przygotowany bulion wołowy.

Ostatni proces to duszenie, przykryć naczynie i poczekać dłuższą chwilę.

Po czym do potrawy dodać czerwonego wina.

Po odparowaniu wina, można dodać do smaku słodką paprykę i odrobinę musztardy.

Dopiero na tym etapie warto dosolić mięso, aby nie było za twarde.

Do zagęszczenia sosu dodać trochę przecieru.

Po chwili ponownego duszenia, danie jest gotowe.

Podawać z pieczywem i natką pietruszki.

Przeglądając naszą stronę internetową bez zmian w swojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Dzięki temu nasz sklep internetowy może być maksymalnie bezpieczny i wygodny. Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z Polityki prywatności.