„Highland-Strogonow” po królewsku
Do wykonania dania Strogonow możemy wykorzystać zrazówkę, polędwicę lub ligawę. Poniżej przestawiamy Państwu przepis z wykorzystaniem krzyżowej.
Jest to surowiec o niskiej zawartości tłuszczu. Smakowitość tego kawałka mięsa zbliżona jest do dziczyzny.
Potrzebne składniki:
- 0,4 kg wołowiny (polędwica, ligawa lub krzyżowa) Zamów
- 2-3 cebule szalotki
- 1 łyżka smalcu gęsiego
- 200 g pieczarek
- 1 lub 2 czerwone papryki
- ½ litra bulionu wołowego lub rosołu
- ½ kieliszka czerwonego wina wytrawnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, łyżka słodkiej papryki w proszku, ½ łyżeczki ostrej papryki
- łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Na początku należy przygotować bulion wołowy.
Następnie obrać cebulę, pokroić w piórka i podsmażyć. Pieczarki pokroić w półplastry i podsmażyć. Paprykę pokroić w paski, usunąć nasiona i również podsmażyć. Mięso pokroić w drobne paski, obsmażyć na mocnym ogniu na dobrze rozgrzanym smalcu gęsim lub na maśle klarowanym.
Następnie dorzucić kolejne składniki tj. wcześniej przesmażoną paprykę, pieczarki i cebulę.
Całość zamieszać, dla wzmocnienia smaku mięsa dodać trochę pieprzu, odrobinę ziół prowansalskich.
Dodać pokrojone w podłużne słupki ogórki kiszone lub konserwowe.
Następnie dodać wcześniej przygotowany bulion wołowy.
Ostatni proces to duszenie, przykryć naczynie i poczekać dłuższą chwilę.
Po czym do potrawy dodać czerwonego wina.
Po odparowaniu wina, można dodać do smaku słodką paprykę i odrobinę musztardy.
Dopiero na tym etapie warto dosolić mięso, aby nie było za twarde.
Do zagęszczenia sosu dodać trochę przecieru.
Po chwili ponownego duszenia, danie jest gotowe.
Podawać z pieczywem i natką pietruszki.