Bitki wołowe - polowe

Cienko pokrojone płaty mięsa należy rozbić lekko pałką lub tłuczkiem. Tak przygotowane bitki należy krótko przesmażyć na smalcu gęsim lub maśle klarowanym. Pod koniec smażenia należy podlać mięso bulionem wołowym. Bitki najlepiej smakują z sosem śmietankowo-porowym. - Do przygotowanego sosu wkładamy bitki i dusimy - przypomina dr Józef Sadkiewicz. Gotową potrawę należy podawać z ziemniakami.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg zrazowa górna, zrazowa dolna, krzyżowa lub rozbratel Zamów
  • 2-3 łyżki masła klarowanego lub smalcu gęsiego do smażenia
  • ½ kieliszka białego półsłodkiego wina
  • ½ szklanki bulionu do duszenia
  • 1 duża cebula biała

Sos śmietankowo-porowy z włoszczyzną:

  • 3 łyżki masła
  • ½ - ¼ warzywa - por posiekany drobno
  • 1 poszatkowana marchew
  • 1 poszatkowana pietruszka korzeń
  • 1 szklanka śmietany 36% rozmieszanej z żółtkiem
  • 1 liść laurowy, 2 rozdrobnione ziarna jałowca, szczypta tymianku, odrobina posiekanego rozmarynu, sól do smaku, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na kotlet. Rozbić pałką na cienko. Posolić, obsypać mąką. Tak przygotowane kłaść na rozgrzana patelnię (z masłem klarownym lub smalcem gęsim) jeden koło drugiego.
Każdy obsmażyć z obu stron. Bitki przełożyć do rondelka. Na tej samej patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Przesmażoną przełożyć do bitek do rondelka. Podlać ½ kieliszka białego półsłodkiego wina, a po odparowaniu wina dodać ½ szklanki bulionu. Całość dusić z przyprawami do miękkości pod przykryciem. W trakcie duszenia bitek na osobnej patelni przygotować sos. Przesmażyć na maśle składniki sosu, aż do uzyskania przez nie miękkości, a następnie dodać śmietanę. Odparować sos, doprawić solą, przyprawami oraz wedle uznania pieprzem czarnym. Uduszone bitki połączyć z sosem śmietankowym, całość dusić krótką chwilę.

Przeglądając naszą stronę internetową bez zmian w swojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Dzięki temu nasz sklep internetowy może być maksymalnie bezpieczny i wygodny. Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z Polityki prywatności.