Gulasz wołowy
Łopatka, to rodzaj mięsa, który najlepiej nadaje się do przyrządzenia gulaszu. Ta popularna jednogarnkowa potrawa, może mieć także królewski smak, jeśli wykorzystamy do jej przygotowania wołowinę pochodzącą ze szkockiej rasy Highland. Warto pamiętać o tym, by wcześniej przygotować marynatę i doprawić mięso ziołami, a następnie odstawić na dobę do lodówki. Jak wydobyć pełnię smaku i stworzyć z gulaszu potrawę, która będzie miała królewski smak? - o tym więcej opowiadał dr Józef Sadkiewicz na przedstawionym filmie.
Potrzebne składniki:
- 1 kg mięsa wołowego (łopatka) Zamów
- 120 g wędzonki
- 1-2 czerwone cebule
- 1 papryka czerwona słodka
- 1 papryka zielona
- 1 duży ziemniak
- 2-4 ząbki czosnku
- po szczypcie kminu i pieprzu
- ¼ l wina czerwonego wytrawnego
- 1 łyżeczka musztardy ostrej lub sarepskiej
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 10 g mąki
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wędzonkę pokroić w kostkę, trochę stopić, dodać poszatkowaną cebulę, mieszając, aby nie przypalić. Mięso włożyć i obsmażać małymi partiami na ostro, posypać mąką, przyrumienić, mieszając, aby nie przypalić. Podlać bulionem, dodać kmin, przyprawy do smaku i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso dojdzie dolać wino i sok z cytryny. Dusić jeszcze przez chwilę, aż będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Podawać z kaszą jaglaną lub perłową.