Dziki tatar wołowy
Do przygotowania tatara potrzebny jest kawałek wołowej polędwicy z rasy Highland. Dr Józef Sadkiewicz zaleca, by mięso skrobać nożem na tzw. tatar skrobany. Jeśli jednak, chcemy przygotować potrawę szybciej, możemy polędwicę drobno posiekać, ewentualnie rozdrobnić przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Przy wyborze ostatniej z opcji, istnieje prawdopodobieństwo przegrzania mięsa (pogorszenia walorów potrawy). Pamiętajmy o niezbędnych dodatkach: sól i pieprz, drobno pokrojone ogórki i cebula. Można również dodać kapary, grzyby, sardelkę. I oczywiście żółtko. Dziki tatar w królewskim wydaniu gotowy.
Składniki potrzebne do przygotowania 10 porcji:
- 1 kg polędwicy wołowej (skrobana, siekana lub zmielona) Zamów
- 20 dkg ogórków konserwowych lub kiszonych
- 30 dkg cebuli szalotki
- 20 dkg grzybów leśnych marynowanych
- 10 żółtek jaj
- sok z 2 cytryn
- 20 dkg łososia wędzonego lub szprotek wg. uznania
- 10 dkg kaparów
- kilka łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz mięsny. Uformować z wgłębieniem i wypełnić żółtkiem. Alternatywnie żółtko wymieszać z farszem. Gotowe danie podawać z pieczywem najlepszej jakości, posmarowanym masłem.