Żeberka wołowe duszone
Szponder, to rodzaj mięsa, z którego przyrządzimy to danie. Ta popularna potrawa, może mieć także królewski smak, jeśli wykorzystamy do jej przygotowania wołowinę pochodzącą ze szkockiej rasy Highland. Jak wydobyć pełnię smaku i stworzyć z żeberek wołowych potrawę, która będzie miała wyśmienity smak? - o tym opowie nam mistrz sztuki kulinarnej Rafał Godziemski.
Potrzebne składniki:
- żeberka wołowe, ok. 1,5 kg Zamów
- pół szklanki oleju
- czosnek granulowany
- liść laurowy
- papryka wędzona słodka
- ziele angielskie
- papryka czerwona w płatkach
- 2 cebule
- 3 marchewki
- pół selera
- kilka ząbków czosnku
- świeży tymianek
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- szklanka czerwonego wina
- szklanka wody
- passata z papryką i czosnkiem
Sposób przygotowania:
Do garnka wkładamy spory kawałek żeberka, mięso polewamy olejem i doprawiamy: czosnkiem granulowanym, kilkoma listkami laurowymi, wędzoną słodką papryką, zielem angielskim i papryką czerwoną w płatkach, która powinna się lekko rozgotować i tym samym zagęścić sos. Całość mieszamy w garnku.
Mięso powinno smażyć się przez dłuższą chwilę, z zewnątrz na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulkę, marchewkę, odrobinę selera, dużą porcję czosnku, tymianek. Polewamy miodem, sosem sojowym i czerwonym winem. Dodajemy wody, zagotowujemy całość. Do dania używamy również passaty - produktu przypominającego domowy przecier pomidorowy.
Tak przygotowane żeberka dusimy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Garnek można także włożyć na podobny czas do piekarnika ustawionego na 200 stopni.
Danie najlepiej komponuje się z kluskami, do których robimy bazę z boczniaków - smażymy je z cebulką, zalewamy białym winem, odrobiną śmietany i dusimy przez 15 minut.
Na patelnię wlewamy trochę oleju i gdy się rozgrzeje, wykładamy kluski. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem, dodajemy przygotowane wcześniej boczniaki i na koniec pokrojoną natkę pietruszki.