Walory mięsa z rasy Highland

Czysta wołowina Highland jest prawie 23% delikatniejsza niż wołowina komercyjna, uzyskując wynik 83,27, znacznie poniżej 100, co oznacza, że mięso jest „bardzo delikatne”. W porównaniu z mięsem handlowym, czyste mięso Highland zawiera więcej białka i żelaza. Charakteryzuje się przy tym mniejszą zawartością cholesterolu. Tłuszcz śródmięśniowy, ubogi w tłuszcze nasycone i widoczny jako marmurkowaty w mięsie, nadaje wołowinie Highland jej kruchość, soczystość i charakterystyczny smak.

  Highland Cattle Wołowina komercyjna
Tłuszcz (g/100g) 4,5 15,6
Cholesterol (mg/100g) 40,9 64,3
Białko (g/100g) 20,7 18,6
Żelazo (mg/100g) 2,1 2,0

Źródło danych: Food Science & Technology Department of the Scottish Agricultural College, McCance and Widdowson of the Ministry for Agriculture Fisheries and Foods (MAFF)

Przeglądając naszą stronę internetową bez zmian w swojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Dzięki temu nasz sklep internetowy może być maksymalnie bezpieczny i wygodny. Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z Polityki prywatności.