Zrazy wołowe zawijane wg Radziwiłłowskich
Kolejna propozycja to zrazy wołowe według Radziwiłłowskich. Do przygotowania dania wykorzystamy krzyżową górną (zrazówkę). Farsz zostanie wykonany z gotowanej szynki, leśnych grzybów, szalotki i razowego chleba. Królewskie zrazy należy podawać tradycyjnie z kaszą i buraczkami.
Potrzebne składniki:
- 1 kg zrazowa górna Zamów
- 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu gęsiego
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu lub rosołu, w ostateczności może być woda
- ½ szklanki wina Madera
- sól, pieprz czarny
Farsz:
- 1 łyżka masła świeżego
- 2 średnie cebule szalotki
- 3-4 łyżki tartego chleba (najlepiej razowego) lub bułki
- 20 dkg borowików
- 20 dkg szynki gotowanej
- 1 łyżka siekanej pietruszki
- szczypta tymianku i pieprzu czarnego wedle uznania
Sposób przygotowania:
Na początku należy przygotować bulion wołowy.
Na patelni przesmażyć gotowaną szynkę, leśne grzyby i cebulkę szalotkę. Całość wymieszać z odrobiną masła i z dodatkiem wysuszonego, razowego chleba.
Mięso wołowe pokroić w poprzek włókien na cienkie płaty.
Następnie rozbić tłuczkiem na cienkie plastry.
Plastry mięsa posmarować wcześniej przygotowanym farszem. Doprawić pieprzem, szczyptą soli.
Ściśle zwinąć (można związać bawełnianą nitką lub zawinąć w folię spożywczą albo przebić wykałaczką).
Zrazy można posypać odrobiną mąki.
Na patelni rozpuścić i mocno podgrzać masło klarowane lub gęsi smalec.
Zrazy podsmażyć na patelni, a następnie zalać bulionem wołowym.
Pozostawić zrazy pod pokrywką w procesie duszenia.
Po 1 -1,5h dodać odrobinę wina Madera.
Po odparowaniu, mięso jest już kruche i gotowe.
Podawać z kaszą i buraczkami. Całość polać brunatnym sosem.