Dzikie królewskie „Highlandburgery”
Z królewskiej wołowiny rasy Highland, można też przyrządzić burgery. To danie dla poszukiwaczy smaków. Mięsem idealnie nadającym się do przygotowania potrawy jest łata. Mięso należy rozdrobnić w maszynce do mielenia, doprawić przyprawami, uformować i wstawić do piekarnika. Dodatkowy smak, podanej w ten sposób królewskiej wołowinie, zapewnią odpowiednie dodatki, jakie zostaną wykorzystane do przygotowania burgerów i oczywiście ulubiony sos.
Potrzebne składniki:
- 1 kg wołowiny (łata) lub 1 kg gotowego mięsa mielonego naszej produkcji Zamów
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mieszanki ulubionych świeżo zmielonych przypraw np. kmin, kolendra, pieprz, papryka
- 1 ząbek czosnku, pokrojony na kawałki
- 2-3 cebulki szalotki
- sól
- 2 żółtka do sklejenia farszu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Mielimy w maszynce do mięsa sitkiem o grubych oczkach (mięso ma być grubo zmielone z wyczuwalnymi kawałeczkami mięsa). Burgery będą miały też bogatszy smak i lepszą konsystencję, gdy dodamy do nich (zmielimy razem z mięsem) zeszkloną na patelni cebulkę szalotkę. Dodatkowo do mięsa dodajemy pieprz, sól oraz posiekany ząbek czosnku. W ostatnim etapie przygotowywania mięsa dodajemy 2 żółtka jajek oraz wodę, ze względu na wodochłonność wołowiny.Zabieg ten spowoduję uzyskanie lepszą zwięzłość mięsa, co pomoże nam w formowaniu idealnych krążków mięsnych.
Przygotowane mięso odkładamy na 15-20 minut do lodówki.
W trakcie, gdy nasze mięso odpoczywa, przygotowujemy sos czosnkowy, który dopełni smak burgera.
Mieszamy jogurt naturalny z kilkoma łyżkami majonezu. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy sól oraz kilka ząbków czosnku. Wszystko ponownie mieszamy i odstawiamy na 5-10 min, tak aby smak czosnku stał się bardziej wyczuwalny.
Gdy skończymy przygotowywać sos, wyciągamy mięso z lodówki i zaczynamy formować mięsne krążki.
Rozgrzewamy dobrze patelnię grillową (lub zwykłą), burgery smażymy na patelni. Grillujemy na dość dużym ogniu, przez około 3 minuty, aż mięso zmieni kolor do połowy „highlanburgera”. Podajemy z bułką oraz ulubionymi dodatkami.