Ossobucco

Goleń w plastrach , to rodzaj mięsa, z którego przyrządzimy to danie. Ta potrawa może mieć także wyśmienity królewski smak, jeśli wykorzystamy do jej przygotowania wołowinę pochodzącą ze szkockiej rasy Highland. Warto pamiętać, że to potrawa pochodząca z Mediolanu i tłumaczy się jako kość z dziurką. Jak wydobyć pełnię smaku i stworzyć z goleni wołowych potrawę, która będzie miała wyśmienity smak? - o tym opowie nam mistrz sztuki kulinarnej Rafał Godziemski.

Potrzebne składniki:

  • 3-centymetrowy plaster goleni z kością Zamów
  • olej do smażenia
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • 0,5l wody
  • passata z bazylią
  • ćwiartka selera
  • marchewka
  • cebula
  • tymianek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • świeży rozmaryn
  • gałązka selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • biała część pora
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kawałek goleni wołowej oprószamy delikatnie mąką i smażymy na patelni na złoty kolor. Dodajemy soli i pieprzu. Odwracamy mięso na drugą stronę i dodajemy warzywa – seler, korzeń pietruszki, marchew pokrojoną w kostkę, cebulę. Smażymy je razem z wołowiną.

Do gotującej się w garnku obok wody dodajemy sól, pieprz, passatę bazyliową (2 łyżki), tymianek, liść laurowy, ziele angielskie (kilka kulek), świeży rozmaryn. Nać selera kroimy w większe kawałki i dodajemy do wywaru. Z kolei czosnek przed włożeniem do wody kroimy na cienkie plasterki.

Na patelnię dokładamy odrobinę masła. Gdy się roztopi, chwilę przed przełożeniem mięsa do garnka, polewamy je białym winem. Całość przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojony w krążki por.

Danie powinno gotować się ok. 2 godzin. Na koniec dodajemy świeżo pokrojoną natkę pietruszki.

Najlepiej podawać z risotto i gremolatą.

Przeglądając naszą stronę internetową bez zmian w swojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Dzięki temu nasz sklep internetowy może być maksymalnie bezpieczny i wygodny. Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z Polityki prywatności.