„Highland-Strogonow” po królewsku

Paski mięsa wykroić najlepiej z polędwicy lub ligawy, a następnie podsmażyć na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym lub smalcu gęsim. Warto pamiętać, aby przesmażyć również pozostałe składniki, takie jak cebula, pieczarki oraz papryka. Niezwykły smak potrawy uzyskiwany jest nie tylko dzięki zastosowanym przyprawom, ale przede wszystkim wykorzystaniu wołowiny z rasy Highland.

Potrzebne składniki:

  • 0,4 kg wołowiny (polędwica, ligawa lub krzyżowa) Zamów
  • 2-3 cebule szalotki
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 200 g pieczarek
  • 1 lub 2 czerwone papryki
  • ½ litra bulionu wołowego lub rosołu
  • ½ kieliszka czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, łyżka słodkiej papryki w proszku, ½ łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

* Na początku należy przygotować bulion wołowy.

  Następnie obrać cebulę, pokroić w piórka i podsmażyć.

  Pieczarki pokroić w półplastry i podsmażyć.

  Paprykę pokroić w paski, usunąć nasiona i również podsmażyć.

* Mięso pokroić w drobne paski, obsmażyć na mocnym ogniu na dobrze rozgrzanym smalcu gęsim lub na maśle klarowanym.

* Następnie dorzucić kolejne składniki tj. wcześniej przesmażoną paprykę, pieczarki i cebulę.

  Całość zamieszać, dla wzmocnienia smaku mięsa dodać trochę pieprzu, odrobinę ziół prowansalskich.

* Dodać pokrojone w podłużne słupki ogórki kiszone lub konserwowe.

* Następnie dodać wcześniej przygotowany bulion wołowy.

* Ostatni proces to duszenie, przykryć naczynie i poczekać dłuższą chwilę.

* Po czym do potrawy dodać czerwonego wina.

* Po odparowaniu wina, można dodać do smaku słodką paprykę i odrobinę musztardy.

  Dopiero na tym etapie warto dosolić mięso, aby nie było za twarde.

  Do zagęszczenia sosu dodać trochę przecieru.

* Po chwili ponownego duszenia, danie jest gotowe.

  Podawać z pieczywem i natką pietruszki.

Przeglądając naszą stronę internetową bez zmian w swojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Dzięki temu nasz sklep internetowy może być maksymalnie bezpieczny i wygodny. Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z Polityki prywatności.