Dzikie królewskie „Highlandburgery”

Z królewskiej wołowiny rasy Highland, można też przyrządzić burgery. To danie dla poszukiwaczy smaków. Mięsem idealnie nadającym się do przygotowania potrawy jest łata. Mięso należy rozdrobnić w maszynce do mielenia, doprawić przyprawami, uformować i wstawić do piekarnika. Dodatkowy smak, podanej w ten sposób królewskiej wołowinie, zapewnią odpowiednie dodatki, jakie zostaną wykorzystane do przygotowania burgerów i oczywiście ulubiony sos.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg wołowiny (łata) lub 1 kg gotowego mięsa mielonego naszej produkcji Zamów
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mieszanki ulubionych świeżo zmielonych przypraw np. kmin, kolendra, pieprz, papryka
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na kawałki
  • 2-3 cebulki szalotki
  • sól
  • 2 żółtka do sklejenia farszu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Mielimy w maszynce do mięsa sitkiem o grubych oczkach (mięso ma być grubo zmielone z wyczuwalnymi kawałeczkami mięsa). Burgery będą miały też bogatszy smak i lepszą konsystencję, gdy dodamy do nich (zmielimy razem z mięsem) zeszkloną na patelni cebulkę szalotkę. Dodatkowo do mięsa dodajemy pieprz, sól oraz posiekany ząbek czosnku. W ostatnim etapie przygotowywania mięsa dodajemy 2 żółtka jajek oraz wodę, ze względu na wodochłonność wołowiny.Zabieg ten spowoduję uzyskanie lepszą zwięzłość mięsa, co pomoże nam w formowaniu idealnych krążków mięsnych.

Przygotowane mięso odkładamy na 15-20 minut do lodówki. 

W trakcie, gdy nasze mięso odpoczywa, przygotowujemy sos czosnkowy, który dopełni smak burgera.

Mieszamy jogurt naturalny z kilkoma łyżkami majonezu. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy sól oraz kilka ząbków czosnku. Wszystko ponownie mieszamy i odstawiamy na 5-10 min, tak aby smak czosnku stał się bardziej wyczuwalny. 

Gdy skończymy przygotowywać sos, wyciągamy mięso z lodówki i zaczynamy formować mięsne krążki.

Rozgrzewamy dobrze patelnię grillową (lub zwykłą), burgery smażymy na patelni. Grillujemy na dość dużym ogniu, przez około 3 minuty, aż mięso zmieni kolor do połowy „highlanburgera”. Podajemy z bułką oraz ulubionymi dodatkami. 

Przeglądając naszą stronę internetową bez zmian w swojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Dzięki temu nasz sklep internetowy może być maksymalnie bezpieczny i wygodny. Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z Polityki prywatności.