Czysta wołowina Highland jest prawie 23% delikatniejsza niż wołowina komercyjna, uzyskując wynik 83,27, znacznie poniżej 100, co oznacza, że mięso jest „bardzo delikatne”. W porównaniu z mięsem handlowym, czyste mięso Highland zawiera więcej białka i żelaza. Charakteryzuje się przy tym mniejszą zawartością cholesterolu. Tłuszcz śródmięśniowy, ubogi w tłuszcze nasycone i widoczny jako marmurkowaty w mięsie, nadaje wołowinie Highland jej kruchość, soczystość i charakterystyczny smak.
Wartości odżywcze
Highland Cattle | Wołowina komercyjna | |
---|---|---|
Tłuszcz (g/100g) | 4,5 | 15,6 |
Cholesterol (mg/100g) | 40,9 | 64,3 |
Białko (g/100g) | 20,7 | 18,6 |
Żelazo (mg/100g) | 2,1 | 2,0 |
Źródło danych: Food Science & Technology Department of the Scottish Agricultural College, McCance and Widdowson of the Ministry for Agriculture Fisheries and Foods (MAFF)