Najbardziej znanym na świecie oryginalnym produktem pochodzącym ze Szkocji, jest bez wątpienia szkocka whisky. Szkocja ma jednak jeszcze jeden niezaprzeczalny unikatowy walorw postaci szkockiego bydła górskiego. Zanim więc przejdziemy do królewskiej wołowiny i sposobów jej przyrządzania, warto dowiedzieć się, skąd wywodzi się Highland i czym wyróżnia się na tle innych ras bydła. Przede wszystkim jest to jedna z najstarszych ras. Pierwsze wzmianki w literaturze o tej rasie pochodzą z XII wieku, natomiast ślady archeologiczne wskazują na ich obecność już w VI wieku n.e. Nazwa krów pochodzi od największego szkockiego hrabstwa rozpościerającego się w północnej i zachodniej Szkocji, bowiem tam rasa ta występowała najliczniej. Początkowo wyróżniano dwie odmiany szkockiego bydła. Mniejsze krowy o czarnym umaszczeniu zamieszkiwały wyspy Szkocji, większe o czerwonej barwie żyły na terenach górskich. Poprzez krzyżowanie obydwu odmian, występujące pierwotnie różnice zatarły się i tak powstała jedna rasa. Warto też dodać, że wzorzec tej rasy nie zmienił się od 1885 roku, a to oznacza, że bydło nie było w żaden sposób genetycznie modyfikowane. Brytyjska rodzina królewska do dziś posiada duże stado Higlandów w Szkocji, ze względu na liczne walory tej rasy.