Ulubionym przysmakiem szkockiego bydła górskiego są słodkie odmiany traw. Z uwagi na swój dziki charakter, chętnie zjadają także pędy drzew iglastych, szczególnie zimą, a jesienią obgryzają liście drzew, korę lub jabłka bądź inne owoce. Zimą karmi się je tylko sianem. Highland to przede wszystkim rasa bydła mięsnego. Wołowina uzyskiwana z bydła tej rasy jest niezwykle delikatna i bardzo smaczna. Przypomina nieco dziczyznę, jednak mięso jest znacznie łatwiejsze w przyrządzaniu i nie wymaga długiej obróbki. Wszystko to sprawia, że bydło szkockie hodowane jest głównie w celach mięsnych. Walory mięsne bydła szkockiego wynikają przede wszystkim z życia cały rok na wolnym wybiegu oraz sposobu żywienia (trawa, siano). Gruba okrywa włosowa chroniąca przed zimnem sprawia ,że mięso z tej rasy jest mniej otłuszczone, a także zawiera mniej cholesterolu. Ponadto bydło szkockie hodowane jest głównie w gospodarstwach ekologicznych, a w ich żywieniu nie stosuje się pasz przemysłowych i konserwantów. To wszystko sprawia, że mięso z bydła szkockiego uchodzi za jedną z najzdrowszych odmian wołowiny.